Kiedy mowa o „Wielkanocy”, Holendrzy z automatu myślą o (czekoladowych) jajkach, Zajączku Wielkanocnym i wykwintnym brunchu. W Techvisie zatrudniamy natomiast nie tylko Holendrów, ale także pracowników innych narodowości. Jesteście ciekawi jak celebrowana jest Wielkanoc w innych krajach? Być może będzie to dla Was inspiracją, by w tym roku świętować w niezapomniany sposób!
Wielkanoc w Polsce
Niedziela Palmowa
Dokładnie tydzień przed Wielkanocą, w niedzielę przed, obchodzimy Niedzielę Palmową. Tego dnia wszyscy przygotowują piękne Palmy Wielkanocne. Teraz coraz częściej można kupić gotowe palmy, jednak wciąż wiele osób, szczególnie na wsiach i mniejszych miasteczkach, przygotowuje je samodzielnie. Standardowa Palma Wielkanocna zrobiona jest z gałązki, kolorowej krepy, kwiatów, żywych czy też sztucznych, ziół, trzciny, piórek etc. Możesz użyć, czego tylko zapragniesz, by sprawić, żeby Twoja palma była piękna i kolorowa. Tak przygotowane palmy zanosimy do kościoła, gdzie są poświęcone. Wierzymy, że przynoszą one szczęście i dobrobyt.
Tego samego dnia sieje się rzeżuchę. Najczęściej używa się płaskich pojemniczków, ale można również posiać ją w miseczce, lub nawet skorupce od jajek. Należy wyłożyć dno watą, posypać nasionkami i podlać obficie wodą. Po 7 dniach kiełki rzeżuchy są gotowe do konsumpcji. Możesz udekorować nią kanapki, jajka, stół Wielkanocny. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej!


Wielki Tydzień
Wielki Tydzień jest to tydzień poprzedzający Wielkanoc. Od poniedziałku dzieci przestają uczęszczać do szkoły. Zamiast tego, w poniedziałek, wtorek i środę odbywają się rekolekcje, krótkie nauki o Jezusie i Jego męce oraz Zmartwychwstaniu.
W Wielki Czwartek rozpoczyna się Triduum Paschalne. Tego dnia księża obmywają stopy 12 wybranym mężczyznom, tak jak Jezus obmywał 12 Apostołów podczas Ostatniej Wieczerzy. Po uroczystej komunii, tabernakulum przenoszone jest do ciemnicy jako symbol zniewolenia Chrystusa.
Wielki Piątek jest dniem postu ścisłego. Wszyscy (katolicy) w wieku od 18 do 60 roku życia mogą spożyć jeden bezmięsny syty posiłek i dwa mniejsze w przeciągu całego dnia. Nie należy podjadać i spożywać alkoholu, czy innych używek.
Święconka
W Wielką Sobotę każdy przygotowuje koszyk wypełniony Wielkanocnymi dobrociami. Do koszyka wkładamy pokarmy, które będziemy spożywać następnego dnia na uroczystym śniadaniu. Wielu uważa, że po święconce Święta zaczynają się na dobre. Co znajduje się w koszyku, różni się w zaleznosciod regionu, jednak niektóre produkty są absolutnym „must-have”:
– Jajka – symbol nowego życia,
– Chleb – symbol ciała Chrystusa,
– Kiełbasa (często biała) lub inna wędlina – symbol dobrobytu,
– Sól – symbol prawdy,
– Baranek z masła lub cukru – symbol Zmartwychwstałego Chrystusa,
– Chrzan – symbol Łaski Pana,
– Babka Wielkanocna – symbol umiejętności.
W zwyczaju jest dekorowanie koszyka bazimi kotkami lub bukszpanem – używa się ich później również do dekoracji stołu Wielkanocnego.




Pisanki
To tradycja uwielbiana przez zarówno młodszych jak i starszych. W przeszłości tylko kobiety zajmowały się pisankami, a mężczyźni nie mogli wchodzić do kuchni w trakcie przygotowań. Dzisiaj natomiast jest to świetna rodzinna rozrywka, szczególnie lubiana przez dzieci. Kiedyś używano naturalnych barwników, takich jak czerwona kapusta, kurkuma, cebula, czy marchew. Teraz można kupić najróżniejsze farbki i naklejki. Czesti spotyka się też pięknie wykonane wzory na jajkach wykonane m.in. przy pomocy wosku.
Śniadanie Wielkanocne
W przeciwieństwie do Świąt Bożego Narodzenia, kiedy rodzina spotyka się przy wykwintnej kolacji, Wielkanoc charakteryzuje obfite, przepyszne śniadanie. Cała rodzina spotyka się przy porannym posiłku, dzieląc się jajkiem i składając sobie życzenia. Śniadanie Wielkanocne składa się przede wszystkim z potraw mięsnych i jajecznych oraz wypieków. Oto kilka najpopularniejszych potraw:
– Żurek – tradycyjna polska zupa na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo,
– Biała kiełbasa – pieczona kiełbasa podawana z chrzanem,
– Jajka podane w różnej formie,
– Potrawy mięsne, w zależności od preferencji, często karkówka,
– Mazurek – kruche ciasto z nadzieniem kajmakowym,
– Babka Wielkanocna.
Śmigus-dyngus
Poniedziałek Wielkanocny jest jedną z najbardziej zabawnych tradycji Wielkanocnych! Dzień ten znany jest też pod nazwą Lany Poniedziałek lub potocznie śmigus-dyngus. Tradycja nakazuje, aby oblać wodą swoich bliskich, znajomych i każdego napotkanego przechodnia. Do wyboru masz psikawke, pistolet na wodę lub nawet wiadro. Kiedy oblejesz kogoś wodą, nie zapomnij krzyknąć „śmigus-dyngus”!
Wszystkie dzieci uwielbiają te tradycje, co nie znaczy, że dorośli nie pozwalają sobie na chwilę szaleństwa. Wszystko zależy od pogody i relacji jakie masz z danymi osobami, ale podążając za tradycją powinieneś spryskać każdego, chociaż kilka kropelek.
Jednakże kiedyś, w niektórych regionach wciąż, zwyczaj ten był trochę bardziej ekstremalny. Chłopcy z całej wioski zbierali się z wiadrami pełnymi wodą i oblewali dziewczyny, nie pozostawiając na nich suchej nitki. Jest to świetna zabawa wśród przyjaciół, szczególnie, gdy pogoda dopisuje.


Wielkanoc w Rumunii
Joia Mare – Wielki Czwartek
Świeta rozpoczynają się w czwartek przed Wielkanocą, tzw. Joia Mare, co oznacza Wielki Czwartek. Począwszy od tego dnia wszyscy przestają pracować, nawet rolnicy, i rozpoczynają się przygotowania do świętowania.
Curățenia de Paște – wielkie porządki przedświąteczne
W Wielki Czwartek wszyscy rozpoczynają wielkie sprzątanie. Jest to czas, kiedy każdy już jest wolny od pracy i szkoły, więc przygotowania świąteczne nabierają tempa. Tego dnia wszyscy zabierają się za dokładne porządki swojego domu, mieszkania. Każdy najmniejszy kąt musi być wysprzątany.
Sprzątanie to nie wszystko. W ciągu tego dnia kobiety malują jajka na czerowno (symbol krwi Chrystusa) i przygotowują Pască. Jest to tradycyjny słodki chleb wypełniony serkiem i rodzynkami. W ten dzień również studenci zjeżdżają od domu i cała rodzina spotyka się razem.
Lumina Sfântă – Święte Światło
W sobotę wieczór, wszyscy Chrześcijanie idą do kościoła na Noaptea învierii (Noc Wskrzeszenia). Każdy ubiera się odświętnie, by wspólnie uczestniczyć w tej religijnej ceremonii. O północy ksiądz oznajmia Hristos a inviat! (Chrystus się odrodził) i odpala wszystkie gromnice, a tłum odpowiada Adevarat a înviat! (w wolnym tłumaczeniu oznacza to „Tak, odrodził sie”). Przychodząc do kościoła, każdy zabiera ze sobą świeczki, które w tym momencie odpalane są jedną od drugiej, rozpoczynając od gromnicy. Kiedy wszystkie świeczki wiernych są już odpalone, wszyscy biorą udział w procesji na cmentarz, zanieść światełko swoim zmarłym bliskim, by prowadziło ich w ciemności. Należy podtrzymać ten ogień żywy w swoim domostwie do czasu aż Wielkanoc przeminie.
Niedziela Wielkanocna
Świetowanie rozpoczyna się w niedzielę. Jest to zakończenie Wielkiego Postu, więc cała rodzina spotyka się na wspólne posiłki. Pierwszą czynnością zaraz po przebudzeniu się jest Ciocnirea ouălelor (pukanie jajek), znany też jako pojedynek, w którym najsilniejsze jajko wygrywa. Pojedynek składa się z dwóch osób, gdzie każda bierze jajko z koszyka, ugotowane na twardo, i trzyma je za jeden koniec, górę lub dół. Jedna osoba trzyma swoje jajko, a druga atakuje jajko przeciwnika przy użyciu swojego. Ten, którego skorupka pęknie, przegrywa walkę. Potem role się odwracają, łapie się jajko za drugi koniec i osoba, która atakowała, teraz trzyma swoje jajko nieruchomo. Dziadkowie często drażnią się z wnukami i używają drewnianych lub kaczych jajek.


Tradycyjne rumuńskie potrawy
– Cozonac – słodki chleb z rodzynkami, kakao, orzechami włoskimi. Tylko najlepsze „Gospodine” wiedzą, jak przyrządzić ciasto by było pulchne,
– Drób de miel – wytrawne ciasto przyrządzone z baranina i warzywami pieczone z gotowanymi jajkami na środku. Niektóre rodziny umieszczają w cieście monetę, a osoba, która znajdzie ją w swojej porcji, będzie miała szczęście przez cały rok,
– Friptura de miel – grillowana baranina. Baranina jest najczęściej spożywanym mięsem na Wielkanocnym stole, gdyż symbolizuje ona poświęcenie Chrystusa,
– Pască – słodki chleb wypełniony rodzynkami i serkiem. Przynosi się go do kościoła w noc Zmartwychwstania, w celu oczyszczenia.
Istnieje niepisana rywalizacja między gospodyniami domowymi o to, kto przyrządza najlepsze jedzenie.


Czterdzieści dni po Wielkanocy, łącznie z niedzielą, wszystkie pozdrowienia zastępuje się słowami Hristos a înviat oraz odpowiednią odpowiedzią Adevărat a înviat.
Ogólna atmosfera Świąt Wielkanocnych nastawiona jest na czas spędzony z rodziną i celebrowanie ofiarę Chrystusa. Długi post kończy się wielką ucztą. Kobiety chwalą się gotowaniem, a mężczyźni piją domowe wino. Nikt tego dnia nie pracuje i wszystko jest zamknięte. Studenci i osoby pracujące za granicą przyjeżdżają do domu, aby zobaczyć swoich dziadków i wszyscy cieszą się z obecności innych. Każdy dzwoni do wszystkich swoich przyjaciół i przesyła im obszerne teksty o zmartwychwstaniu Chrystusa i życzenia na nadchodzący rok.
Święta Wilkanocne w Bułgarii
Wielkanoc to dla Bułgarów najświętszy dzień w roku. Bułgaria jest w dużej mierze krajem prawosławnym, podobnie jak duża część Bałkanów. Religijne nabożeństwa są odprawiane podczas świąt wielkanocnych, a w Wielkim Tygodniu bułgarscy wierni każdego dnia uczęszczają do kościoła.
Wschodnie tradycje
W tradycji Bułgarskiego Kościoła Prawosławnego Wielki Post rozpoczyna się w niedzielę sześć tygodni przed Wielkanocą. Podczas 46-dniowego postu członkowie kościoła powstrzymują się od wszelkich produktów zwierzęcych i rybnych oraz produktów ubocznych, w tym masła, sera, mleka i kawioru.
Pomimo, że przed Niedzielą Wielkanocną obowiązuje post, to w Wielkim Tygodniu piecze się ciasta i bułki o kształtach zwierząt oraz biszkoptowe zające i kwiaty. W Niedzielę Wielkanocną, po dniach postu wstrzemięźliwości, serwuje się wszystkie zakazane pokarmy, w centrum stołu znajduje się kozunak, symbolizujący ciało Chrystusa oraz baranek, symbolizujący baranka paschalnego.
Teadycyjne potrawy bułgarskie
- Sałatka Shopska: Jest to bułgarska sałatka przygotowana z pysznym białym serem bułgarskim, który jest podobny do fety, ale znacznie delikatniejszy w smaku .
- Tarator: Jest to zimna zupa ogórkowa z jogurtem, czosnkiem, koperkiem, orzechami włoskimi, olejem i wodą.
- Purlenka: Purlenka oznacza coś w rodzaju „spalonego chleba”. Przygotowywana jest na grillu, jest płaska i pikantna.
- Moussaka: mielona wołowina, cebula, ziemniaki, jajka i – oczywiście – jogurt. Jest to jedna z bułgarskich specjalności, której koniecznie powinniście spróbować.
Obchody wiosenne
W Bułgarii tęsknota za wiosną podczas późnej zimy rozpowalna jest w licznych tradycjach. Prawosławny Wielki Post przed Wielkanocą trwa siedem tygodni (podczas gdy ten przed Bożym Narodzeniem trwa 40 dni) i rozpoczyna się w lutym. Podczas postu ludzie nie jedzą mięsa i nabiału, nie ma tradycyjnych tańców i nie zawiera się małżeństw. Przez pierwsze 3 dni niektórzy w ogóle nic nie jedzą i nie piją (trimiro; prawosławie nakazuje zrobić to przynajmniej 3 razy w życiu). Na zakończenie spożywa się rytualny posiłek wegetariański w środę rano, po powrocie z kościoła. Pierwsza niedziela Wielkiego Postu (Sirni Zagovesni) jest tradycyjnie obchodzona bardzo hucznie w atmosferze poświęconej prośbie o przebaczenie oraz promowaniu wspólnoty. W niektórych miejscach mężczyźni strzelali płonącymi strzałami na podwórkach w kierunku kogoś, kto tam mieszkał (zazwyczaj była to dziewczyna, którą uważali za wyjątkową). Teraz są to rakiety lub race. Kobiety zbierają je po wylądowaniu. Mężczyźni podczas tych ceremoni przeskakuja nad ogniskiem.
Wielkanoc w Holandii
W Holandii nie ma aż tylu tradycji, jakie widzimy w Polsce czy Rumunii. Wielkanoc najczęściej świętowana jest jako wielkie śniadanie, brunch. Kilka dni przed, można spotkać czekoladowe jajeczka w każdym domu, w pracy. W niedzielę stół jest bogato zastawiony pysznymi przekąskami, takimi jak croissanty, bułeczki do pieczenia, słodki chlebek z nadzieniem migdałowym posmarowany masłem, gotowane jajka i inne dodatki.



Inną tradycją w Holandii są ogniska. Na tygodnie przed Wielkanocą zbiera się drewno i ustawia się w wielki stos, który może osiągnąć nawet dziesiątki metrów wysokości. Kiedy zapadnie wieczór, ognisko jest rozpalane. Jest to pięknie wyglądająca atrakcja, która zawsze cieszy się wielkim zainteresowaniem, szczególnie na mniejszych wsiach.



Podsumowanie Wielkanocy w Techvisie
Według nas najciekawszym rozwiązaniem jest połączenie kilku różnych tradycji z innych krajów i stowrzenie swojej własnej. W tym roku Święta Wielkanocne obchodzone będą raczej w skromnych grupach, w domowym zaciszu z najbliższymi. Życzymy Wam wesołych i przede wszystkim zdrowych Świąt Wielkiej Nocy.
O Techvisie
Techvisie pośredniczy w znalezieniu pracy dla zawodów technicznych na terenie Holandii i Niemiec już od ponad 20 lat. Naszych 5 lokalizacji na terenie całych Niderlandow sprawiły, że jesteśmy jednym z głównych graczy w sektorze pracy tymczasowej w zakresie budownictwa i technologii dla pracowników zagranicznych i holenderskich. Jesteśmy dumni z naszej firmy, stawiamy sobie wysoko poprzeczkę i zachowujemy własny charakter i tożsamość na rynku. Nasz sukces świadczy o tym, że klienci to doceniają. Jesteśmy w doskonałej pozycji do dalszego rozwoju i zapewnienia naszym klientom i pracownikom najlepszych możliwych warunków.
Nasza organizacja skupia się na profesjonalistach nastawionych na działanie. Podkreślają to wszystkie szkolenia i certyfikaty, w których posiadaniu jesteśmy.
Czy jesteś fachowcem, którego szukamy? Sprawdź nasze oferty pracy lub wyślij nam otwartą aplikację. A może szukasz dodatkowego personelu do swojego projektu? Podaj nam swoje dane kontaktowe, a my się do Ciebie odezwiemy!